Selecteer een pagina

De wetenschap lijkt soms wel de nieuwe religie van deze tijd. Begrijp me niet verkeerd, ik heb op zich niets tegen de wetenschap. Ik ben zelf ook wetenschappelijk opgeleid. Het is ook mooi als de wetenschap dingen kan onderbouwen, zoals bijvoorbeeld dat Mindfulness ook werkt bij actuele depressie! Het geeft mensen vaak ook vertrouwen dat iets werkt. En als er vertrouwen is, als iemand erin gelooft, dan werkt het vaak ook. Als je het zo bekijkt kun je beter:

Eerst geloven, dan zien…..
in plaats van
Eerst zien, dan geloven……

Dat betekent natuurlijk niet dat als iets niet wetenschappelijk bewezen is, dat het dan niet werkt. Soms slaan we namelijk denk ik een beetje door. Alles moet tegenwoordig “evidence based” zijn. Als mijn ervaring is dat het werkt voor mij, is er dan nog steeds wetenschappelijk onderzoek nodig? Mindfulness bestaat al jaren. Wordt het nu opeens zo’n hype omdat het wetenschappelijk is bewezen? Iets wat vele beoefenaars je uit ervaring al hadden kunnen vertellen?!

Mijn vriendin geeft me altijd een prachtig voorbeeld. Ik eet bijna elke ochtend havermout en ik voel me daar goed bij. Wat nu als wetenschappelijk onderzoek zou aantonen dat havermout niet goed is voor je gezondheid? Zou ik er dan mee stoppen?

Kennis, Ervaring, Creativiteit

Wetenschappelijk onderzoek is een generalisatie en is gebaseerd op statistiek. Het is geen absolute waarheid. Gebruik de wetenschap, maar luister ook naar je gevoel:

Wat wil jij?
Wat is jouw ervaring?
Wat voelt goed voor jou?

Dat betekent dat je soms misschien niet doet wat iemand anders graag wil dat je doet of dat je iemand anders teleurstelt. Dat ligt echter niet bij jou, maar bij de ander. Diegene heeft zelf de keuze om zich teleur te laten stellen of niet. We kunnen niet ‘willen’ voor een ander. Natuurlijk kun je een voorkeur hebben voor wat een ander doet. Je kunt echter alleen voor jezelf ‘kiezen’.

Dit betekent natuurlijk niet dat je geen rekening houdt met anderen. Je kunt doen wat je wilt en tegelijkertijd rekening houden met anderen. Echter wanneer het rekening houden met een ander ten koste gaat van jouw geluk, dan ben jij niet gelukkig en daar wordt een ander ook niet gelukkig van.

Misleiding van jezelf,
ten einde een ander niet te misleiden,
is nog steeds misleiding,
het is de hoogste vorm van misleiding.

Neale Donald Walsh

En wanneer je echt even niet weet wat je wilt? Je loopt vast en weet niet wat je gevoel zegt? Neem dan een Ademruimte:

 1. Neem een houding aan die kracht en aanwezigheid uitstraalt.
 2. Word je bewust van je ervaring van dit moment:
  • Welke gedachten zijn er?
  • Welke emoties?
  • Wat voel je in je lichaam?
  • Merk het op en laat het zijn!
 3. Wordt je bewust van je adem op een plek waar jij die het duidelijkst kunt waarnemen. Volg een aantal keer de in- en de uitademing.
 4. Breidt je aandacht uit naar je lichaam als geheel. Word je bewust van je gelaat, de contouren van je lichaam en de ruimte om je heen.
 5. Stel jezelf de vraag:
  • Wat wil ik nu écht op dit moment?
  • Waar heb ik behoefte aan?

Laat dan los en denk niet na over een antwoord. Als je gaat nadenken, dan reageer je vaak vanuit oude patronen en gedachten. Laat het antwoord vanzelf komen, vanuit je gevoel!