Selecteer een pagina

Vorig weekend kwam ik aan met de trein op Rijswijk station. Toen ik net naar buiten wilde lopen, sprak een redelijk fors en ook wat nors uitziende buitenlandse man me aan:

“…………. geld voor een treinkaartje….”

Dat was wat ik verstond. Hij sprak niet bijster goed Nederlands en mijn eerste indruk was dat hij geld wilde voor een treinkaartje. Mijn eerste impuls was om direct nee te zeggen en om een verdedigende houding aan te nemen.

Er kwamen gedachten als: “hier heb ik geen zin in”, “zal ik hem geld geven of niet”, “alweer een die om geld vraagt”, “moet ik weer hebben”…… Er kwamen emoties als: onzekerheid, twijfel, irritatie. En in mijn lichaam had ik het gevoel dat ik in de verdediging schoot, dat ik wat verkrampte en dat m’n hartslag en adem wat versnelde. En dat allemaal in een fractie van een paar seconden.

Hoe vaak reageren we wel niet vanuit deze impulsen? We hebben heel snel vooroordelen, of we dat nu willen of niet. Daarbij is de maatschappij en wat me meegemaakt hebben natuurlijk van grote invloed, maar ook de stemming waar je je in bevindt. Voel je je depressief en heb je een zwarte bril op? Op ben je in een opperbeste stemming en heb je een roze bril op? In het eerste geval zou ik de man waarschijnlijk direct afgewezen hebben, in het tweede zou ik hem misschien direct hebben geholpen en misschien zelfs z’n kaartje voor hem betaald hebben.

Welke bril heb jij op?

Ik denk dat je niet kunt voorkomen dat je soms dingen ervaart door een gekleurde bril. Het is de kunst om je er bewust van te zijn, zodat je je er niet automatisch door laat leiden. Als ik me er bewust van ben dat ik even niet goed in m’n vel zit. Dan kan ik dit ook naar anderen benoemen en kan ik misschien eerst even rustig stil staan bij wat er in me om gaat voordat ik iets zeg of doe.

Toen ik nogmaals goed luisterde naar wat de man zei, zei hij eigenlijk het volgende:

“…….helpen met een treinkaartje…..”

Hij moest naar Den Helder en had geen idee hoe een kaartje te kopen en welk spoor hij moest hebben. Omdat hij geen pinpas had voor de automaat, heb ik een kaartje voor hem gekocht en betaalde hij het me in contant geld terug. Hij bedankte me hartelijk!

Zo zie je maar wat een eerste indruk kan doen en hoe gemakkelijk we ons beeld laten beïnvloeden door onze automatische patronen van gedachten, gevoelens en lichamelijk sensaties.

Ben jij je er bewust van welke bril je wel eens op hebt?
Ben je er bewust van welke gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties er in je om gaan?
Reageer je vanuit je impulsen, of kun je afstand nemen en een bewuste keuze maken?
Wanneer je weet dat je een bepaalde bril op hebt, neem eventueel een Ademruimte voor je antwoord op een situatie:

  1. Stop en keer je aandacht even naar binnen, wat denk je, welke emoties zijn er, wat is er in je lichaam?
  2. Richt je aandacht eventueel op je ademhaling en volg deze een of meerdere keren.
  3. Reflecteer, wat is m’n impuls, wat is m’n intentie, wat zou de impact van beiden zijn
  4. Hoe wil ik nu handelen?

Een geheugensteuntje hiervoor om te antwoorden vanuit je HART, in plaats van te reageren vanuit je automatische patronen:

Halt
Ademhaling
Reflecteer
Toegewijde actie