Selecteer een pagina

Er is een oud verhaal waarin een oude Cherokee-indiaan aan zijn kleinzoon vertelt over de strijd die zich binnenin mensen afspeelt. Hij zegt:

“Luister, in jou leven twee wolven. De ene wolf is zwart als de nacht, de ander wit als sneeuw. Deze twee wolven zijn voortdurend met elkaar in gevecht. De ene wolf staat voor al het kwade in de mens. Hij staat voor woede, afgunst, jaloezie, verdriet, hebzucht, arrogantie, zelfmedelijden, schuld, wrok, minderwaardigheid, bedrog, valse trots, superioriteit en ego. De andere wolf staat voor al het goede in de mens. Hij staat voor vreugde, vrede, liefde, hoop, sereniteit, nederigheid, vriendelijkheid, trouw, medeleven, grootmoedigheid, waarheid, compassie en geloof.”  De kleinzoon dacht er even over na en vroeg toen aan zijn grootvader: “Welke wolf wint er dan?” De oude Cherokee antwoordde eenvoudig: “Diegene die jij voedt.”

Datgene wat jij aandacht geeft, dat groeit. Echter op het moment dat ik de donkere wolf verdring en hem geen aandacht geef, zal hij alleen maar meer strijd leveren om aandacht te krijgen. Strijd die je eigenlijk juist wilt vermijden.
We hebben allemaal verschillende kanten in onszelf. Het gaat er niet om dat je je donkere kant verdringt of er een gevecht mee aan gaat. De kunst is juist om onszelf volledig te accepteren zoals we zijn, met alles wat we ervaren. Ook de zwarte wolf is onderdeel van ons mens-zijn. Geef aandacht aan de vriendelijkheid, voor beide wolven. Beiden mogen er zijn. Er hoeft geen strijd te zijn, ze kunnen naast elkaar leven! De strijd is juist wat ons zoveel energie kost.

Als je ook je donkere kanten omarmt en er bewust naar kijkt wat ze met je doen, dan heb je een keuze. Je kunt luisteren naar wat de zwarte wolf je duidelijk wilt maken, maar je hoeft hem niet te volgen. Je kunt ervoor kiezen het pad van de witte wolf te volgen. En daar gaat het om, het creëren van keuzevrijheid. Waar kies je voor? Waar geeft jij aandacht aan?

Waar geeft jij tijdens de feestdagen aandacht aan?
Enkele suggesties:

  • Verbondenheid met anderen.
  • Vriendelijkheid voor jezelf en anderen.
  • Acceptatie van jezelf en anderen zoals ze zijn.
  • Genieten van alle mooie momenten die je met anderen kunt delen.
  • Dankbaarheid voor alles wat je beleeft, dankbaarheid voor het leven.
  • Vrijgevigheid voor hen die minder hebben.

Welke kernwaarde stel jij voor jezelf centraal tijdens de komende dagen?