Selecteer een pagina

Al een aantal jaar geef ik mindfulnesstrainingen, en hoewel tijdens workshops en trainingen de vraag ‘Wat is mindfulness?’ regelmatig aan bod komt, heb ik er eigenlijk nog nooit een stuk over geschreven. Nu was ik afgelopen week bij een lezing van Edel Maex, een van de grondleggers van de Mindfulness-stroming in België en Nederland. Hij heeft net een boekje geschreven over wat mindfulness niet is, en wat het dan wel is.

Dit inspireerde mij om eens in te gaan op wat Mindfulness nu precies is. In zijn lezing gaf Edel Maex ook aan dat Jon Kabat-Zinn een term nodig had voor zijn programma gebaseerd op eeuwenoude meditatietechnieken uit het oosten, en zo werd Mindfulness eigenlijk een paraplubegrip voor iets wat moeilijk in woorden te vatten is. Het wordt wel gedefinieerd als:

Het gewaarzijn dat zich aandient wanneer we op een bepaalde manier aandacht geven,
in het huidige moment,
met nieuwsgierigheid,
en vriendelijkheid,
aan de dingen zoals ze zijn.

Ik leg ook wel eens uit dat je het globaal zou kunnen verdelen in een ‘Wat’ en een ‘Hoe’. Wat je doet is aandacht geven aan wat er op dit moment is. De houding waarmee je dit doet (hoe) is vriendelijk, nieuwsgierig, geduldig etc.

Er worden ook vaak een aantal attitudes of basishoudingen genoemd die onder mindfulness vallen. Eigenlijk is mindfulness dit allemaal: nieuwsgierig, geduldig, loslaten, accepteren, vertrouwen, niet-streven, niet veroordelen….

Één woord kan dit nooit allemaal uitdrukken en dus wordt en een woord bedacht in een poging dit allemaal te omvatten. Een woord dat ook weer tot ‘verkeerde’ interpretaties kan leiden, tot misvattingen over wat mindfulness wel of niet is.


Gek genoeg komen al deze kenmerken ook terug in een ander woord, namelijk ‘liefde’. Een woord dat ook veel omvat, en eigenlijk een bepaald ervaring probeert te omschrijven die niet in woorden te vatten is. Edel Maex noemde dit ook in zijn lezing en dat zette me aan het denken. Verrek, het is waar. Eigenlijk is mindfulness gewoon liefde. Het omvat al die kenmerken van hierboven en meer…..

Mindfulness = Liefde

Maar goed, dit klonk zeker in de tijd dat de mindfulnesstroming ontstond waarschijnlijk te zweverig. De vraag is of de mindfulness zo gegroeid zou zijn als Jon Kabat-Zinn aan was komen zetten met een programma dat liefde gebruikt om anders om te gaan met stress en chronische lichamelijke klachten. Hoeveel mensen zouden daar in die tijd, en misschien zelfs nu nog, voor open staan?

Maar in feite is dit wel waar het op neer komt. Meer liefde voor jezelf, meer liefde voor de ander, meer liefde….

Vraag jezelf eens wat vaker af. Hoe kan ik op dit moment liefdevol zijn voor mezefl, voor mijn ervaring? Hoe kan ik op dit moment het beste voor mezelf zorgen?


Interesse om niet alleen cognitief te weten wat Mindfulness is, maar het ook te ervaren? Sluit aan bij de introductie Mindfulness op dinsdag 10 april.

In mindfulness besteed je aandacht aan wat er is. Aanraking is daar een mooie verlengde van. Als je wil weten hoe deze twee dingen samenwerken, dan nodig ik je uit om mee te doen met de workshop Mindfulness en Massage op dinsdag 24 april.

Ben je altijd zo streng voor jezelf? Wil je meer werken met vriendelijkheid en compassie? Vriendelijker zijn voor jezelf? Om leren gaan met emoties als angst, boosheid, verdriet en schaamte? Je bent van harte welkom in de compassietraining.


Wat er verder aan komt…

DatumTijdTrainingLocatieOpmerkingen