Selecteer een pagina

Er gaat het verhaal over dat een pauw zijn mooie kleuren krijgt door het eten van giftige planten. Deze giftige stoffen maken zijn kleuren nog mooier. De pauw transformeert als het ware iets dat giftig is naar iets heel moois. Wat is de les die een pauw ons kan leren?

In het boeddhisme wordt wel gesproken over de drie vergiften: gehechtheid, afkeer en onverschilligheid. Waarom worden die gezien als vergif? Omdat ze ons uit het hier en nu halen.

Gehechtheid zorgt ervoor dat we continu bezig zijn met wat we graag willen hebben of bereiken, of met wat we hadden, maar we zijn kwijtgeraakt (“Die goede oude tijd.”).
Afkeer zorgt ervoor dat we wegrennen voor dat wat we niet willen, dat wat vervelend voelt. Iets wat we in het verleden hebben meegemaakt wat we niet willen voelen, of iets waar we bang voor zijn dat het gebeurt in de toekomst.
Onverschilligheid komt voort uit iets wat we gewoon niet interessant vinden, uit verveling, en daarom keren we ons ervan af. We houden onszelf bezig met van alles om maar ‘entertaint’ te blijven.

Alle drie halen ze ons uit het hier en nu. in plaats van te ervaren wat er is op dit moment, in plaats van het leven daadwerkelijk te ervaren, vluchten we door middel van een van deze drie patronen. We vluchten voor onze gevoelens, voor iets wat we op dit moment niet willen zien en ervaren. Eigenlijk steken we onze kop in het zand…..

In plaats van onze gevoelens te onderdrukken of ze eruit te gooien, kunnen we ze ook gewoon voelen en ervaren. We hoeven er niet gelijk iets mee te doen.

In plaats van een harnas om ons hart te creëren, omdat we van alles niet willen voelen, kunnen we ons ook juist openen voor wat we voelen. Hoe mooi is het dat we geraakt kunnen worden, dat we dit allemaal kunnen ervaren, dit allemaal kunnen voelen. Als je je hiervoor afsluit, dan mis je ook juist het mooie deel, ‘the juicy part of life’.

Nu zijn pauwen eigenlijk alleseters, maar inclusief ook wel eens een giftige slang en giftige planten. Laten we de les van de pauw gebruiken en ons laten raken in ons hart. Laten we de drie vergiften gebruiken om te merken wanneer we geraakt worden, wanneer we iets fijn of vervelend of saai vinden. Dat wat je dan voelt, dat is je hart dat geraakt wordt. En is dat niet iets heel moois?

Je kunt de komende week eens opletten wanneer je dingen onderdrukt, waar je achteraan rent en waar je van weg rent. Daar hoef je verder niets mee te doen. Maar merk het gewoon eens op. Waar wordt je door geraakt? Kun je je laten raken of stop je het weg?


Mindfulness en Massage

Dinsdag 27 februari, 19:30-21:30

“In deze workshop werken we vooral met aandacht. Aandacht bij jezelf, aandacht bij de ander. Aandacht van binnenuit en aandacht door middel van aanraking. Met aandacht kan je de kwaliteit van de momenten die je beleeft verhogen. Benieuwd hoe dat samengaat met mindfulness en massage? Kom meedoen. Je bent van harte welkom.” Zie hier voor meer informatie.

Stiltedag

Zondag 11 maart, 9:30-17:00

Er even helemaal tussenuit, uit de hectiek van alledag. De stilte vinden, niet alleen om je heen, maar ook in jezelf. Deze dag is een geheel verzorgde dag (grotendeels) in stilte. Meditatie zal afgewisseld worden met milde beweging en wandelen in de natuur. Zie hier voor meer informatie.

Wat er verder nog aan komt

DatumTijdTrainingLocatieOpmerkingen