Selecteer een pagina
banner Mindfulness trainingen westland en omgeving

Mindfulness

Herinner je gisteren,
droom van morgen,
maar leef in het nu,
het enige moment
waarin je gelukkig kunt zijn.

Iedereen loopt wel eens vast in het dagelijks leven. Of je je nu zorgen maakt over je gezondheid, iemand die je dierbaar is, je werk, je financiën of wat je wilt doen met je leven, er is altijd wel iets te vinden waarom je nu nog niet gelukkig kunt zijn. We zeggen tegen onszelf: “Als ik dit heb gekocht, als ik dit heb verwerkt, of als ik dit heb gedaan, dan ben ik gelukkig!” Wie is er echter ooit gisteren of morgen gelukkig geweest?

We worden vaak zo meegenomen door gebeurtenissen uit het verleden of maken ons zorgen over de toekomst, dat we geen tijd meer maken om gelukkig te zijn, in dit moment. We worden dan meegenomen in automatische patronen van denken, voelen en doen die met de gebeurtenis zelf eigenlijk niets meer te maken hebben.
Daarnaast zijn we vaak maar druk, druk, druk; altijd maar van alles aan het doen. Er is veel dagelijkse stress in de huidige maatschappij. We laten ons vaak leven, in plaats van dat we zelf bewust ons leven richting geven. En omdat we vaak geen tijd nemen om gewoon even te zijn, te ontspannen met wat er op dit moment is, bouwt stress zich over de loop van de tijd op. Dit heeft vaak allerlei mentale, emotionele en fysieke gevolgen.

Soms leidt dit ertoe dat we ons gewoon even niet lekker voelen of niet lekker in ons vel zitten. Soms echter worden we zo meegenomen door angst, boosheid, verdriet of zorgen, dat we eronder lijden, dat het ons dagelijks functioneren beperkt. Of je nu gewoon even niet lekker in je vel zit, of lijden ervaart in de vorm van pijn, stress, burn-out of depressie…. het is allemaal onderdeel van het leven. Je kunt dit meestal niet voorkomen, maar er wel voor kiezen hoe je er mee om gaat. Vaak creëer je een heel verhaal om de ervaring heen, wat er uiteindelijk alleen maar voor zorgt dat de klachten erger worden. Door te accepteren wat is in plaats van er tegen te vechten, komt er vaak vanzelf een stukje ruimte en ontspanning. Je beseft dat je niet je lichamelijke gewaarwordingen, je gedachten of je emoties bent. Je kunt meer afstand nemen van “je verhaal”. Het geeft je meer vrijheid om te kiezen, in plaats van dat je je klachten je leven laat bepalen. Er komt weer ruimte voor geluk, in dit moment!

Uit je verhaal stappen en je bewust worden van je automatische patronen van denken, voelen en doen, breng je meestal niet teweeg door één keer per week te oefenen of te mediteren. Het is een continu en intensief proces van bewustwording en bewustzijn. Daarom gaan we acht weken intensief aan de slag met de MBCT for Life training, zoals ontwikkeld aan de Universiteit van Oxford (MBCT = Mindfulness Based Cognitive Therapy). Mindfulness is een moderne meditatiestroming gebaseerd op eeuwenoude tradities. De kern ervan is om aandacht te geven aan het huidige moment en jezelf en het moment volledig te beleven en te accepteren zoals het is!

MBCT combineert de oude wijsheid en oefeningen vanuit het Oosten met de moderne wetenschap van de cognitieve psychologie van het Westen. Van het MBCT-programma is wetenschappelijk aangetoond dat het de kwaliteit van leven verbetert bij onder andere stress, angst, depressie, pijnklachten. Daarnaast lijken er aanwijzingen te zijn dat het nog op veel meer vlakken een positief effecten heeft op de kwaliteit van leven. Waarom is het zo effectief bij zoveel verschillende problemen en klachten? Omdat het je inzicht geeft in jezelf en de manier veranderd hoe je met je ervaringen omgaat, en dat zorgt voor verandering, in bijna elke situatie.

Het programma omvat onder andere:

 • meditatieve oefeningen gericht op training van de aandacht en inzicht in jezelf
 • lichaamsgerichte oefeningen zoals de bodyscan en een milde vorm van yoga
 • korte, praktisch toepasbare meditaties
 • onderbouwende theorie en tips
 • oplossingsgerichte technieken
 • communicatie-oefeningen
 • visualisaties
 • inzichtgevende schrijf- en reflectie-oefeningen

Daarbij krijg je ook oefeningen en tips om thuis mee aan de slag te gaan, evenals tips voor eventuele aanvullende literatuur.

Mogelijke effecten van de training zijn:

 • meer rust en ontspanning
 • meer emotionele balans
 • meer mentale veerkracht, verhoogde aandacht en helderheid
 • meer zelfacceptatie en zelfvertrouwen
 • je grenzen leren kennen en voor jezelf zorgen
 • meer verbondenheid en compassie in relaties
 • meer ruimte en creativiteit
 • meer in het nú zijn
 • meer kunnen genieten van het leven

Voor wie?
Voor iedereen die graag bewuster in het leven wil staan en meer in het nú wil leven. Voor iedereen die het gevoel heeft zichzelf te verliezen in de drukte van alledag. Voor iedereen die het gevoel heeft dat zijn of haar leven geleid wordt door bepaalde fysieke, emotionele of mentale klachten, zoals pijn, burn-out of depressie en hier graag iets mee wil doen.

Aantal deelnemers
Er wordt gewerkt in een kleine groep van minimaal 6, maximaal 12 deelnemers. Dit is mede afhankelijk van de locatie. Ieder gaat door z’n eigen proces heen, maar we kunnen elkaar hier wel bij ondersteunen!

Het is ook mogelijk een individuele training  Mindfulness te volgen. Zie coaching voor meer informatie.

Waar en wanneer?
De cursussen starten meerdere keren per jaar en lopen gedurende 8 weken, in totaal 8 bijeenkomsten van 2 uur.
Daarnaast omvat de training een meditatiedag incluslief lunch en een terugkomsessie na drie maanden.

Vooraf aan de training wordt een introductie gegeven die bedoeld is om kennis te maken en te kijken of je de commitment wilt maken om een 8-wekentraining te volgen. Voor data, tijden en locaties zie de agenda.

Bijdrage

Regulier€ 350,- voor 8 x 2 uur + een meditatiedag incl. lunch + terugkomsessie van 1,5 uur
Herhaling€ 275,- voor 8 x 2 uur + een meditatiedag incl. lunch + terugkomsessie van 1,5 uur
Individueel€ 750,-
Intake + 8 sessies van 1,5 uur
De training wordt in bepaalde gevallen (deels) vergoed door sommige zorgverzekeraars, zie de Zorgwijzer. Ook op de site van de VMBN kun je informatie vinden over vergoedingen, ook via andere routes dan de zorgverzekering.

Hieronder kun je je inschrijven voor de training. Wanneer een vraag niet van toepassing is, of je wilt liever niet antwoorden, dan kun je dat gewoon invullen door middel van ‘nvt’ of ‘-‘.


[contact-form-7 id=”1586″ title=”Inschrijving Training Mindfulness”]