Selecteer een pagina

Het is alweer een tijdje geleden dat ik wat heb geschreven, mede omdat ik dit voorjaar even besloten had om drie maanden niets te doen, alles los te laten. Ik had er bewust voor gekozen om dan gewoon thuis te blijven, en niet ergens in een supermooie omgeving te gaan zitten. Om ergens midden in de natuur stil te zijn, de rust te vinden, is meestal wel te doen, maar in je eigen omgeving kan een behoorlijke uitdaging zijn. Dit heb ik ook ondervonden.

Ik had niet verwacht dat het makkelijk zou zijn, maar het was veel moeilijker dan ik had ingeschat. Er kwam van alles naar boven, ik denk juist omdat ik even stil stond, angsten, zorgen, het gevoel iets te moeten, schuld dat je voor je gevoel niet financieel bijdraagt aan het huishouden (mijn vrouw was gewoon aan het werk) etc.

En dit was heftig!

Ik had regelmatig het gevoel dat ik in al m’n gevoelens en gedachten verdronk. Zelfs toen we even twee weken er tussenuit waren in Frankrijk, kon ik niet goed tot rust komen. Het leek echt een chaos! Dit doet me denken aan een vergelijking die in mijn opleiding tot mindfulnesstrainer ook wel naar voren kwam, namelijk de balans tussen verdringen en verdrinken.

Vaak verdringen we onze ervaring omdat we iets niet willen voelen. Daardoor kunnen we bepaalde gevoelens wegstoppen, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. Vaak komen deze dan later nog heftiger naar boven of ze uiten zich uiteindelijk fysiek door (chronische) ziektes.

Aan de andere kant van het spectrum is er ‘verdrinken’. Je laat je ervaring wel helemaal toe, maar je verzuipt erin omdat het gewoon te veel is. Dit is het gevoel dat ik had tijdens de drie maanden dat ik ‘niets probeerde te doen’.

De kunst is om de balans hierin te vinden, ‘leven in evenwicht’. Stop je ervaring, je gevoelens niet weg, maar kijk of je ze kunt voelen in je lichaam en ga er niet over nadenken. Soms kan dit echter teveel zijn, en dan kan het goed zijn om het even los te laten en je bewust even af te leiden. Om dan later deze gevoelens, liefst in een veilige en vertrouwde omgeving en wanneer je je stabiel en sterk voelt, weer onder ogen te zien en voorzichtig af te tasten. Benader ze dan alsof je met je tenen het water voelt van de zee om te kijken of het niet te koud is.

Misschien kun je de komende week eens opletten wat jij doet met je ervaring. Heb je de neiging om te verdringen? Of verdrink je eerder in je ervaring? Of kun je hier al goed de balans in vinden?

Wat heeft het mij gebracht?
In elk geval meer inzicht in alle patronen die mij soms vast kunnen houden in negativiteit. En het bewustzijn dat deze patronen behoorlijk diep geworteld zijn. Maar waar ze eerst onzichtbaar waren, komen ze nu steeds meer aan de oppervlakte, en dan kan ik er iets mee. Dan zie ik ze en kan ik zien hoe ze me beïnvloeden. Dan kan ik steeds vaker kiezen om een andere richting op te gaan dan waar deze patronen me toe leiden!

Siendo gaat in elk geval weer van start met nieuwe trainingen. Zoals ik al zei voordat ik er drie maanden tussenuit ging: Als je niet weet welke kant je uit wilt, dan maakt het niet zoveel uit welke weg je kiest! Dus we gaan gewoon door, want hoewel niet altijd even makkelijk, vind ik het wel een hele mooie weg met veel openheid en bijzondere ontmoetingen.


De mindfulnesstraining wordt vanaf nu gegeven volgens de opzet van het Oxford Mindfulness Centre van de Oxford Universiteit genaamd ‘MBCT for Life’. Een heel mooi en wetenschappelijk onderbouwd programma. Start in oktober op zowel dinsdagavond als vrijdagmiddag! Ook als je al een training hebt gevolgd kan dit interessant zijn om het weer op te pakken en te verdiepen. Voor meer informatie, zie hier ->

Daarnaast is het vanaf nu mogelijk om de training bij sommige zorgverzekeraars onder bepaalde voorwaarden (deels) vergoed te krijgen.

De heartfulness- of compassietraining laat nog even op zich wachten. De bedoeling is dat hij in januari weer van start zal gaan. Heb je interesse? Laat het vast weten.

Verder is het de bedoeling dat er vanaf oktober een vaste oefengroep start op de vrijdagavond. Een vaste groep om samen te zitten, ervaringen uit te wisselen, elkaar te inspireren etc. Deze groep is onder andere bedoeld om je beoefening vast te houden en voort te zetten na een mindfulness- en/of heartfulnesstraining. Wil je hierbij aanhaken, dan horen wij dat graag!