Selecteer een pagina

Hooikoorts, zoveel mensen die daar tegenwoordig last van hebben. Ook ik ben hier gevoelig voor. Gelukkig blijft het bij mij bij wat niezen en kriebel in de neus en ogen. Niet heel heftig, maar soms wel irritant.

Zelf denk ik dat er veel dingen een rol spelen, waaronder ons immuunsysteem en de werking van de darmen (aangezien die een groot effect hebben op ons algehele immuunsysteem). Maar wat doe je er nu mee? Je kunt elk jaar weer medicatie gebruiken tegen hooikoorts, maar wat als er nu een meer natuurlijke oplossing is?

Hooikoorts, bijen en pollen

Waarom begint ie daar nu over, zul je misschien denken……het is nog midden in de winter (voor zover we dit een winter kunnen noemen).
Nou, omdat het te voorkomen, je binnenkort er al iets mee kan doen!

Ik kan me nog herinneren dat mijn voedingsdocente tijdens een opleiding voor de Klassieke Chinese Geneeskunde aangaf dat honing bij jou uit de buurt en bijenpollen kunnen helpen. Het lijkt logisch. Je laat je lichaam langzaam wennen aan de stoffen in de pollen door ze in te nemen, waardoor je immuunsysteem ze weer als veilig gaat herkennen. Of het echt zo werkt durf ik niet te zeggen. Je komt ook tegen dat het vooral komt door bepaalde stoffen in de pollen die je darmen en je immuunsysteem versterken.

In elk geval zitten pollen bomvol essentiële voedingstoffen, waaronder vitamine B12. Het wordt door culturen over de hele wereld wel gebruikt voor zowel herstel als voor vitaliteit en een lang leven. Er zitten ook nog veel ongeïdentificeerde stoffen in, die misschien mede de bijzonder eigenschappen kunnen verklaren. Waardoor het een positieve werking op de gezondheid kan hebben interessant, maar belangrijker is of het werkt.

Eigenlijk heb ik hier jarenlang niets mee gedaan, tot vorig jaar. Toen besloot ik het toch eens te proberen. Waarom niet? Het kost niet veel moeite, alleen wat geld. En dat heb ik graag over voor m’n gezondheid. Wat ik heb gedaan:

Neem vanaf het einde van de winter, minimaal zes weken voor het pollenseizoen, elke dag een lepel lokale of in elk geval koudgeslingerde, biologische honing en een theelepel bijenpollen. Probeer de pollen eerst voorzichtig, om te kijken hoe je erop reageert. En bouw de hoeveelheid langzaam op. Doe dit tot aan of tot en met de zomer (eerlijk gezegd weet ik niet precies meer of ik tijdens of na de zomer gestopt ben).

Het resultaat? Naar mijn idee had ik er afgelopen zomer bijna geen last van. Slechts een enkele keer wat niezen. Ik heb nog in mijn omgeving nagevraagd of het misschien een jaar was waarin er gewoon minder pollen waren, waarin het minder heftig was. Maar ik hoorde van anderen juist dat die er veel last van hebben.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring, mocht je het proberen :).

P.S. Het kost een bij zo ongeveer 8 uur per dag gedurende een hele maand om 6 gram pollen te produceren. Misschien ook iets om dankbaar voor te zijn en bij stil te staan wanneer je bijenpollen gebruikt!


Bewust zijn kan op vele vlakken, zoals je mentale gezondheid, maar ook fysiek. Voeding speelt hier een belangrijke rol bij. Daarom zo af en toe ook eens wat ervaringen en tips omtrent voeding. Waarbij bewust ervaren en stil staan bij wat goed is voor jouw lichaam centraal staat.

26 januari start er een training Mindful eten. We gaan vier avonden aan de slag onder begeleiding van een mijzelf als Mindfulnesstrainer en een voedingscoach. Zie hier voor meer informatie.

Er is nog plek bij de Training Mindfulness die start op 20 januari. Je bent van harte welkom!