Selecteer een pagina

Zo’n 10 jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met meditatie in de vorm van ZaZen, de Japanse vorm van zitmeditatie vanuit het Zen Boeddhisme. Ik heb dit een tijdje dagelijks gedaan en destijds enkele cursussen gevolgd en retraites gedaan. In de loop van de jaren mediteerde ik soms een hele tijd niet en dan pakte ik het weer eens op.

Het afgelopen jaar kwam ik in aanraking met Brainwave Technology. Ik zat even in een wat mindere periode en dacht dat dit me misschien wat ondersteuning kon geven. In principe is het idee als volgt:

  • Wanneer de hersengolven gemeten worden bij monniken die in diepe meditatie zijn, dan zijn dit vaak de meer lage hersenfrequenties, zoals alpha en theta, die gerelateerd zijn aan ontspanning, rust en herstel van het lichaam.
  • Met de huidige audiotechnologie is het mogelijk om verschillende soorten hersengolven op te wekken bij mensen.

Tel deze twee bij elkaar op, en het idee is geboren om mensen via audiotechnologie in een ontspannende, meditatieve staat te brengen.

Echter is het niet zo simpel. Laten we eerst eens stilstaan bij wat meditatie is. Meditatie is niet iets wat je doet, maar een is een staat van bewustzijn. Je kunt niet mediteren, maar wel in meditatie zijn. Wanneer ik ga zitten met mijn benen gekruist op een meditatiekussen en ik denk ondertussen aan alles wat ik die dag nog moet doen, dan ben ik niet in meditatie. Ook als ik bewust focus op mijn ademhaling, ben ik niet in meditatie. Wat heeft het dan voor zin, vraag je je misschien af?

Het zitten en even ‘niets doen’, focussen op de ademhaling of een mantra opzeggen of wat voor manier dan ook, kan er wel voor zorgen dat je gemakkelijker in een meditatieve staat terecht komt. Zo is het ook met de Brainwave Technology, zoals hier door iemand anders heel duidelijk wordt beschreven.

Voor mezelf merkte ik dat de technologie me zeker hielp ontspannen en ook om langer te zitten. Luisterend naar deze audio kan ik gerust 40 minuten stil zitten. Het artikel hierboven liet me wel weer even beseffen dat alleen het luisteren naar de audio, geen garantie is voor het bereiken van een meditatieve staat.

Overigens is stil zitten en niets doen slechts een van de zoveel opties om een meditatieve staat te bereiken. Sommigen bereiken dit in andere activiteiten, wanneer bijvoorbeeld een topsporter in een FLOW zit. Je kunt bijvoorbeeld ook oefenen terwijl je de afwas doet. En het zit m overigens ook echt niet in de tijd die je bijvoorbeeld mediteert. Het is niet des te langer, des te meer effect. Het gaat om de intentie waarmee je het doet. Een korte oefening die mij veel hielp om meer afstand te nemen van al het gerommel in mijn hoofd is de volgende:

Neem zo’n 3 tot 5 keer per dag gewoon even 1 minuut de tijd om alles naast je neer te leggen en niets te doen. Kijk even om je heen, uit het raam, wat dan ook, maar doe verder niets. Laat je gedachten gewoon even voorbij gaan.

Dit hielp mij vaak om soms even te relativeren en de zaak vanuit een ander perspectief te bekijken.