Selecteer een pagina

De afgelopen weken waren enkele van de meest intense weken van m’n leven. Ik ben namelijk vader geworden, wat mede de reden is waarom het schrijven van stukken als deze even naar de achtergrond verdween. Zoals m’n maatje, die een kind van 7 jaar heeft (van zijn partner), al wel eens tegen me zei: “Het is net zo kut, als dat het leuk is. Het houdt elkaar precies in balans.”

En ik geloof dat ik hem daar gelijk in ga geven :). Er waren en zijn nog steeds hele moeilijke en intense momenten, en hele bijzondere en mooie momenten. En deze lijken elkaar in balans te brengen.

Het interessante is om te zien hoe snel we een oordeel plakken op onze ervaring. Hoe we iets bestempelen als onaangenaam, aangenaam, of neutraal. 


Dat wat we bestempelen als aangenaam daar willen we het liefst zo lang mogelijk aan vasthouden. We lopen er achteraan….

Dat wat we bestempelen als onaangenaam daar rennen we het liefste zo hard mogelijk van weg.

En dat wat we beoordelen als neutraal dat merken we gewoon niet op.

De ervaring is gewoon de ervaring, met alle gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen die daarbij horen. Het is vaak ons oordelen over iets wat we ervaren dat ons meeneemt uit het huidige moment, dat ons verhindert om ons leven volledig te (be)leven.
En of we nu ergens achteraan rennen, ergens voor wegrennen, of gewoon niet opmerken wat er is. Het zijn allemaal dingen die ons vastzetten in reactieve patronen, in vluchtgedrag en verslavingen. Ze verhinderen ons om gewoon in het hier en nu te zijn, met wat er ook is. Waarom dit niet gewoon ervaren? Het is er toch al!

Een mooie oefening is om gewoon eens bij alles wat je opmerkt te kijken of je het beoordeeld als aangenaam, onaangenaam of neutraal. Je kunt dit doen zittend, in meditatie, of gewoon gedurende de dag, tijdens je dagelijkse bezigheden.


In 2018 gaan we weer van start met nieuwe trainingen Mindfulness, Compassietrainingen en meditatiedagen. Je bent van harte welkom!


DatumTijdTrainingLocatieOpmerkingen