Selecteer een pagina

We hebben vaak geleerd om ons allerlei doelen te stellen. Doelen brengen ons verder. Doelen zorgen dat je iets bereikt. Doelen geven je iets om naar toe te werken, iets om naar uit te kijken. Doelen geven een bepaalde zin aan het leven………of niet?

Wat er vaak gebeurd met doelen, is dat we denken dat we gelukkiger zijn wanneer we een doel bereikt hebben. Het geeft dan echter vaak wel wat voldoening, maar dat verdwijnt vervolgens weer. Dan gaan we het volgende doel najagen om dit zelfde geluksgevoel te krijgen. En zo jagen we eigenlijk alsmaar ons geluk na, terwijl het enige moment wanneer je geluk kunt ervaren, het huidige moment is!

Is het dan beter om te stoppen met doelen stellen?
Dat denk ik niet. Je kunt gerust doelen blijven stellen en jezelf een richting geven. Zolang je maar inziet dat het bereiken van die doelen je geen blijvend geluk gaat geven. Geniet ook van de weg ernaartoe, elke stap naar je doel toe kan mooi zijn en daar kun je van genieten. Leef in dit moment en niet in de toekomst.

Het afgelopen jaar kwam ik ook in aanraking met een hele andere manier van doelen stellen, namelijk vanuit ‘zijn’, in plaats van vanuit ‘doen’. We leven vaak vanuit de doe-modus en heel weinig vanuit de zijn-modus.

Doe-modus en Zijn-modus

Het mooie van doelen stellen vanuit de zijn-modus is dat je deze doelen op ieder moment kunt bereiken. Een doel kan bijvoorbeeld zijn:

“Om altijd eerlijk te zijn.”

Vervolgens kun je wanneer je in een situatie komt waarin het moeilijk is om eerlijk te zijn, teruggrijpen op dit doel dat je jezelf gesteld hebt. Voor mij is dit bijvoorbeeld heel belangrijk en het helpt mij dan om er in bijna elke situatie voor te kiezen om eerlijk te zijn, ook al kost het me iets in de vorm van materiële dingen, of ook al ben ik bang om iemand te kwetsen of gekwetst te worden. Het gaat er dan natuurlijk ook wel om op welke manier je eerlijk bent en jouw waarheid spreekt.

Speak your truth, but soothe your words with peace.

Neale Donald Walsh

Ik heb voor mezelf een aantal doelen opgesteld op deze manier. Het is voor mij een innerlijk kompas in het leven voor wie ik wil zijn. En elke dag kun je deze doelen als leidraad gebruiken en ze eigenlijk ‘instantly’ bereiken. Wees ook mild voor jezelf wanneer dit een keer niet lukt……..

Wil je meer inspiratie en voorbeelden, zie het stuk over mij.