Selecteer een pagina
Samen werken,
samen leven,
samen zijn.

De afgelopen weken heb ik weer twee Mindfulnesstrainingen afgerond. Hoe bijzonder is dat toch elke keer weer. Als ik dan aan het einde van een intensief traject van 8 weken alle ervaringen hoor, dan besef ik weer waarom ik dit doe. Wat een verandering kun je al teweeg brengen in slechts 8 weken! Het houdt natuurlijk niet op na 8 weken, maar het het is mooi om te zien hoe iemand in korte tijd al een behoorlijke bewustzijnsverandering kan doormaken.

Een groot deel hiervan schuilt naar mijn idee in de kracht van het samen zijn, de kracht van een groep. En niet zomaar een groep, maar

…..een groep waarin het oké is om te zijn wie je op dit moment bent, inclusief alles wat er in je om gaat.

…..een groep waarin iedereen zich veilig en vertrouwd voelt.

…..een groep waarin iedereen zijn ervaring, gedachten, emoties en lichamelijke gewaarwordingen durft te delen.

…..een groep waarin we elkaar ont-moeten en niets moet.

…..een groep waarin je niets hoeft te doen, maar alleen maar hoeft te zijn.

…..een groep waarin zowel aangename als onaangename ervaringen samen gedragen worden.

Samen onszelf zijn

Het is niet voor niets dat in allerlei tradities er samen wordt gemediteerd, samen wordt gebeden etc. De kracht van een groep kan heel erg sterk zijn. Het is ook een gevoel van ‘common humanity’, een herkenning en erkenning dat je meestal niet de enige bent. Iedereen ervaart wel eens angst. Iedereen ervaart wel eens stress, frustratie of wanhoop. En ook vreugde kunnen we samen delen. Een gedeelde vreugde is een dubbele vreugde!

Wat kun je zelf doen?
Vaak kan het fijn zijn om bijvoorbeeld na een Mindfulnesstraining een groep te zoeken om samen mee te mediteren, samen te zijn en ervaringen te delen. Er zijn genoeg meditatiegroepen of soortgelijke groepen te vinden. Vooral belangrijk is in mijn ogen een gevoel van veiligheid en vertrouwdheid. Dat je je op je gemak voelt en jezelf kwetsbaar op durft te stellen. Het kan je helpen op gemotiveerd te blijven en dagelijks te blijven oefenen.