Selecteer een pagina

Literatuur

Het moment waarop je een bepaald boek leest kan heel veel uitmaken. Ik heb een paar keer in mijn leven gehad dat ik in een boek begon, maar er niet doorheen kwam. Echter wanneer ik het soms tot wel acht jaar later weer eens uit de kast trok, was het precies wat ik op dat moment nodig had.
Aangezien ik zelf indien mogelijk het liefste een boek in de originele taal lees, zul je in eerste instantie de boeken ook in de originele taal terugvinden. De meeste boeken zijn ook wel in andere talen of als ebook verkrijgbaar.

Wanneer de leerling er klaar voor is, verschijnt de leraar.

Door op de afbeeldingen van de boeken te klikken, kun je ze eventueel bestellen.


The Power of Now, Eckhart Tolle
Als iemand de essentie van bewustzijn ofwel gewaarzijn uitdraagt, dan is het naar mijn idee wel Eckhart Tolle. In dit boek gaat hij in op de Kracht van het Nu, van Dit Moment, van Mindfulness, van Bewust Zijn. Eckhart geeft praktische handvatten om in het hier en nu te zijn en om los te komen van het ego, van je automatische patronen van denken, voelen en doen. Uiteindelijk komt het erop neer dat het enige wat je hebt dit moment is. Wat mij betreft een aanrader voor iedereen die bewuster in het leven wil staan!


A New Earth, Eckhart Tolle
In dit boek herhaalt Eckhart Tolle deels zijn leringen uit De Kracht van het Nu, maar hij trekt ze nu breder. Hij gaat in op de evolutie van het menselijk bewustzijn, hoe je je levensdoel kunt vinden en de wereld een mooiere plek kunt maken. Het komt erop neer dat een betere wereld toch echt begint bij jezelf en ook blijft bij jezelf! De enige waar je echt invloed hebt dat ben je zelf en geloof me, daar heeft iedereen volgens mij al zijn handen vol aan! 🙂


Conversations with God, Neale Donald Walsh
Of je nu in God gelooft of niet, of je nu gelooft dat deze auteur een gesprek heeft met god of niet, dat maakt in mijn ogen niet uit. De levensvisie die de auteur hier neer zet en de manier van leven die eruit voortkomt vind ik prachtig. Deze trilogie is voor mij één van de meest inspirerende dingen die ik heb gelezen! Deel 1 focust vooral op persoonlijke vragen en problemen, Deel 2 op wereldvragen en Deel 3 op vragen over het Universum.


Mindfulness, David Dewulf
Dit boek heeft mij geïnspireerd om me meer te gaan verdiepen in Mindfulness. Bij de auteur volg ik ook trainingen, retraites en meditatiedagen. Het is voor mijn gevoel heel helder en toegankelijk geschreven. De interpretatie van de Boeddhistische leer door David is duidelijk en praktisch toepasbaar. De theorie wordt ondersteunt door reflectievragen en meditaties. Een inspirerend boek voor iedereen die bewuster in het leven wil staan. Aanbevolen voor de Mindfulnesstraining.


Leer om niet langer je eigen vijand te zijn en iedere minuut voluit te leven! Veel mensen kennen het gevoel tekort te schieten maar al te goed. Er is niet veel voor nodig: horen hoe goed iemand anders is, zelf bekritiseerd worden, een woordenwisseling, een fout op het werk om te denken dat we niet goed genoeg zijn. Dit kan leiden tot zelfveroordeling, relatieproblemen, perfectionisme, eenzaamheid en overwerk. Zelfaanvaarding is een proces dat een leven lang duurt. In ‘Radical Acceptance’ beschrijft Tara Brach op een open en eerlijke manier hoe zij haar weg heeft gevonden. Via haar persoonlijke verhaal en dat van haar cliënten en leerlingen, geleide meditaties, gedichten en citaten weet zij tot de kern van het probleem door te dringen. Want pas als je begrijpt hoe het gevoel van onwaardigheid is ontstaan, kun je verbinding maken met je echte ik en jezelf leren vertrouwen en omarmen. Tara Brach is psychotherapeut en toonaangevend lerares op het gebied van mindfulness, emotionele genezing en spiritueel ontwaken. Zij is oprichter van de Insight Meditation Community en geeft zeer drukbezochte workshops in binnen- en buitenland. www.tarabrach.com


‘Start Where You Are’ is een onmisbare handleiding voor het cultiveren van onbevreesdheid en het ontwaken van een compassievol hart, van Pema Chödrön, boeddhistische non en leraar in de Tibetaanse Vajrayana-traditie van Chögyam Trungpa Rinpoche. Met inzicht en humor, geeft ze ‘down-to-earth’ begeleiding hoe vrienden te worden met onszelf en oprechte compassie voor anderen te ontwikkelen. Dit boek laat zien hoe we kunnen ‘beginnen waar we zijn’ door de pijnlijke aspecten van ons leven te omarmen in plaats van te ontkennen. Pema Chödrön structureert haar leringen over compassie rondom 59 traditionele Tibetaanse principes of slogans, zoals: “Neem altijd een vreugdevolle gemoedstoestand aan”, “Mediteer altijd op datgene wat wrok oproept” en “Wees iedereen dankbaar”. Werkend met deze slogans en door de beoefening van meditatie, laat ‘Start Where You Are’ zien hoe eenieder de moed kan ontwikkelen om te werken met onze eigen innerlijke pijn en vreugde, welzijn en vertrouwen te ontdekken.


Jezelf accepteren, lijkt dat niet vanzelfsprekend? Helaas. We zijn vaak zo kritisch voor onszelf. We leggen de lat zo hoog, alsof daarboven ‘het geluk’ ligt. We proberen zo goed te zijn dat iedereen ons graag ziet. We verlangen naar onvoorwaardelijke liefde, maar plaatsen onszelf in een harnas van voorwaarden. Jezelf accepteren met mindfulness en compassie is een uitnodiging om thuis te komen bij jezelf, zoals je nu bent. Het boek en de unieke mindfulnessmeditaties op de bijbehorende cd’s helpen je daarbij stap voor stap op weg. www.aandacht.be


In dit boek worden tien eenvoudig te leren oefeningen beschreven uit de Wudang Qigong Shiba Fa, één van de vele Qigong-reeksen die China rijk is. Ze zijn niet alleen goed voor de gezondheid maar ook heerlijk om te ontspannen, en je kunt ze zelf leren aan de hand van het uitgebreide fotomateriaal plus bijbehorende beschrijvingen.
Qigong komt uit een andere tijd en een compleet andere cultuur, en daarom is dit boek uitgebreid met uitleg van de denkwereld waarin qigong thuishoort. Vragen zoals “Wat is qi?”, “Hoe werkt het?” en “Wat is het nut van ademhalingstechnieken?” komen uitvoerig aan bod, maar ook verhandelingen over de geschiedenis van Qigong bijvoorbeeld.
Sommige delen zijn dan ook goed voor beginners, andere stukken zijn meer geschikt voor gevorderden. Zo biedt het boek meerdere lagen waardoor het geschikt is voor een breed publiek.


Dit boek is een herschrijving van het eerder, in 2006, door Roel Jansen gepubliceerde De Principes van Tai Chi.
In deze uitgave worden -zo stijlvrij mogelijk, dus ook interessant voor beoefenaars van andere stijlen- de fysieke principes van lichaamsconstructie ontleed en beschreven maar ook de ‘gevoelsprincipes’. De herpublicatie is een gevolg van het verzoek van leerlingen en aangevuld met een hoofdstuk over het intern worden.