Selecteer een pagina

Soms denken we wel eens dat het leven niet eerlijk is. We hebben het gevoel dat we vast zitten, dat we niet weten waar we heen willen of hoe we komen waar we willen zijn. Ik weet in elk geval dat ik me vaak genoeg zo gevoeld heb en ook nog regelmatig zo voel.

Ik denk echter dat het leven continu aanwijzingen, signalen of kansen geeft om te ontdekken wie we zijn en wie we willen zijn. De kunst is om je er bewust van te zijn en ervoor open te staan.

Het volgende verhaal wat ik laatst hoorde illustreert dat heel mooi:

Er woonde eens een boer op mooi stuk land in een groot vrijstaand huis dicht bij een grote rivier. Deze boer was erg gelovig en vertrouwde er volledig op dat God wel voor hem zou zorgen. Op een dag kwam er een man uit een naburig dorp met de auto voorbij en zei tegen de man: “Er zijn overstromingen voorspelt. Ik zou je spullen maar pakken en een veilig heenkomen zoeken!” Maar de man zei: “Het komt wel goed, God zorgt voor me”. De man in de auto reed door. Een paar dagen later begon het flink te regenen en de rivier stroomde over. De onderste verdieping van het huis kwam onder water te staan. De boer dacht dat het misschien wel slim was om op de eerste verdieping een veilig heenkomen te zoeken. Terwijl hij op de eerste verdieping zat, kwam er een man in een boot voorbij. De man zei: “Kom gauw, dan breng ik je naar een veilige plek!” Maar de boer zei: “Het komt wel goed, God zorgt voor me.” De man in de boot vaarde verder. Het water kwam steeds hoger te staan en de boer was uiteindelijk genoodzaakt om op het dak van zijn woonhuis te gaan zitten. Vervolgens kwam er een helikopter voorbij die een touwladder omlaag gooide: “Klim gauw omhoog”, riep een man vanuit de helikopter. Maar de boer zei: “Het komt wel goed, God zorgt voor me.” Vervolgens kwam het water nog hoger te staan en de boer verdronk. De boer kwam bij de hemelpoort en vroeg aan Petrus: “Ik begrijp er niets van. Ik vertrouwde voor de volle 100% op God, waarom liet hij me verdrinken?” Petrus zei: “God stuurde je eerst een auto, toen een boot en daarna een helikopter, wat wil je nog meer?!”

Kortom, heel vaak zien we de signalen in onze omgeving niet, de tekens die het Leven, God, de Tao, het grotere Geheel, of hoe je het ook wilt noemen ons geeft. De kunst is om er bewust voor open te staan. Vervolgens is er vaak nog de moed voor nodig om dan daadwerkelijk een kans aan te grijpen. Want soms weten we diep van binnen wel wat we willen, maar durven we de keuze niet te maken om wat voor reden dan ook.

Hoe weet je wat je wilt en wat voor jou de goede keuze is?

Mijn ervaring is dat je het beste kunt luisteren naar je gevoel. Daarbij kunnen de volgende vragen je misschien helpen:

  • Geeft het een gevoel van vreugde, liefde en vertrouwen als je eraan denkt?
  • Voel je je enthousiast en energiek als je eraan denkt? Geeft het je energie?

Kortom, geeft het je een positief gevoel? šŸ™‚