Selecteer een pagina

Voeding, er is ondertussen al zoveel over geschreven en is zoveel op internet te vinden, dat ik er zelf af en toe ook helemaal in verdwaal. De een zegt dat iets gezond is, de ander zegt juist dat datgene niet gezond is en een derde zegt weer heel wat anders. Hoe weet ik dan wat goed voor me is?

Daar sta ik dus regelmatig wel eens bij stil. En vergis je niet hoor, ik verdwaal echt wel regelmatig in de hele wirwar van wat wel en niet goed voor je is. Echter daardoor ging ik ook juist nadenken over dat het wel simpeler kan. Naar mijn idee staat er toch vooral één simpele kern centraal: “Eet bewust!”

Daarmee wil ik zeggen dat je naar je lichaam leert luisteren en op leert merken wat het nodig heeft. “Tja”, zullen sommigen misschien zeggen, “maar mijn lichaam wil alleen maar meer chocola (of iets anders). Als ik er eenmaal mee begonnen ben, kan ik blijven eten.” Ok, prima, maar hoe voel je je daarna? Wat is het effect op je lichaam, je emoties, je mentale staat?

Het mooie van de Chinese Voedingsleer vind ik bijvoorbeeld dat ze eigenlijk helemaal niet kijken naar wat er aan eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen in de voeding zit. Er wordt vooral gekeken wat voor effect de voeding heeft op het lichaam. Zo worden voedingsmiddelen bijvoorbeeld ingedeeld in: koud, koel, neutraal, warm en heet. Hiermee wordt aangeduid wat een voedingsmiddel voor effect heeft op je lichaam. Daarvandaan kun je op zich logisch bedenken dat het in winter niet zo handig is op hele afkoelende tropische vruchten te eten. Ze groeien niets voor niets in de tropen en koelen je lichaam behoorlijk af. Dan kunnen er nog zoveel vitaminen in een kiwi zitten, ‘s winters zou ik ze toch niet te veel eten.

Dit is een voorbeeld van waar je bij jezelf bewust op kan letten. Wat doet de voeding met je? Hoe voel je je nadat je gegeten hebt? Krijg je het warmer of kouder na het eten? Voel je je energieker of juist vermoeider? Als je eerst een uur uitgeput op de bank moet gaan liggen na het eten om bij te komen, kun je je afvragen of je goed gegeten hebt. Eten is om je energie te geven en niet om je moe te maken.

Naar mijn idee zit er in de meeste theorieën over voeding een kern van waarheid. De vraag is echter vooral

“Wat is jouw waarheid? Wat is goed voor jou?”

En de enige die dat kan bepalen, dat ben jij :).

Een oefening: Probeer er eens bewust op te letten hoe je je voelt nadat je gegeten hebt? Net zoals hierboven beschreven: krijg je het warm, koud, meer/minder energie, hoe voelt je buik/je darmen etc.