Selecteer een pagina

De afgelopen twee weken zat ik in Frankrijk. Het was een heerlijke vakantie. Een van de dingen waar ik echter meestal tegenaan loop als ik op vakantie ben, is dat ik het lastig vind om gezond te blijven eten. Zeker in Frankrijk, het land van de croissants, kaas, stokbrood en wijn viel dit niet mee. Zo sliepen we een nacht in een chateau op het platteland van Frankrijk. De volgende ochtend stond er een op het eerste oog overheerlijk ontbijt klaar. Dit is ongeveer wat er op tafel stond: croissants, stokbrood, jam, honing, boter, gekookte eieren, vers fruit, pakjes cruesli/muesli, koffie, thee, chocolademelk en melk.

Dat ziet er toch heerlijk uit, zul je misschien denken. Waarom heb ik daar moeite mee? Ten eerste vanwege de grote hoeveelheid zoetigheid en witbrood. Of je het nu bekijkt vanuit de Chinese Voedingsleer, of vanuit de Westerse geneeskunde. Te veel zoet, te veel suiker, te veel witbrood doet een mens geen goed. Het zijn allemaal snelle suikers die direct je bloed ingaan en die verder weinig voedingswaarde hebben. Daar is ondertussen genoeg over geschreven en onderzocht. Je kunt het echter ook gewoon merken dat het niet goed voor je is, zeker als je er bewust op gaat letten. Ik merk sinds ik weinig tot geen suiker meer eet, dat ik iets waar veel suiker in zit snel te zoet vind. Soms heb ik ook echt wel weer eens trek in iets zoets. Als ik mijn vriendin dan een chocoladekoekje zie eten, dan krijg ik toch ook wel trek en eet er ook een. Daarna heb ik er echter meestal pas spijt van. Het verpest heel m’n smaak en de zoete smaak blijft heel lang in m’n mond hangen. Dat is waar ik aan merk dat ik het niet écht lekker meer vind.  Zie ook m’n eerdere blog over ‘Bewust eten‘.

Naast dat er teveel zoetigheid op tafel stond, was het ook de combinatie van voedingsmiddelen. Dit is iets waar je de laatste tijd ook wel meer over hoort, maar wat je zeker nog niet iedere diëtist zal horen verkondigen. Het gaat er niet alleen om wat je eet, maar ook in welke combinatie. Zo is het bijvoorbeeld beter om fruit altijd apart te eten en om eiwitten en koolhydraten niet samen te eten. Op zich valt dit fysiologisch simpel te verklaren. Of je spijsvertering nu alleen eiwitten moet verteren, of eiwitten, vetten én koolhydraten, dan is het niet moeilijk om je voor te stellen dat je spijsvertering het in het tweede geval een stuk zwaarder heeft. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. In een volgende blog zal ik hier misschien nog wat verder op ingaan.

Als laatste nog even over de dranken: koffie, thee, chocolademelk en melk. Er zijn ondertussen al genoeg onderzoeken die uitwijzen dat melk niet goed voor je is. Misschien hierover ook later nog meer :). Chocolademelk is ook weer erg zoet en bevat ook het grootste deel melk. Koffie zo af en toe kan naar mijn idee geen kwaad. Ik vind het af en toe ook heerlijk om een goed bakkie koffie te drinken. 1 of 2 kopjes per dag is echter meer dan voldoende. En thee, tja, thee is altijd goed zou je misschien denken, maar dat is ook niet altijd zo. Ik ben er verbaasd over hoe vaak thee kunstmatige aroma’s bevat. Bovendien is te veel zwarte thee, net als te veel koffie ook niet goed voor je. Soms kan gewoon water, of een kopje warm water een prima alternatief zijn. Drink bij het eten echter nooit te veel. De reden is heel simpel: je verdunt je spijsverteringssappen en dat maakt het moeilijker voor je lichaam om je eten te verteren.

Wat heb ik in dit geval gedaan? Ik heb nu gewoon even geaccepteerd dat dit is wat er is en geprobeerd het daarmee zo goed mogelijk te doen. Ik heb eerst m’n eiwitten gegeten (de volgorde waarin je dingen eet kan ook nog effect hebben op je spijsvertering): twee gekookte eieren, vervolgens een aantal stukken van het donkerste stokbrood met boter en als laatste een kopje koffie met water en een croissant met jam. Want tja, je kunt toch niet in Frankrijk geweest zijn zonder een croissant te eten. En als je dan geen andere opties hebt, dan kun je er maar beter van genieten! Soms doet het druk maken om wat je wel en niet kunt eten meer kwaad dan wanneer je je er gewoon even helemaal niet druk om maakt!