Selecteer een pagina

De afgelopen jaren zijn voor mij een zoektocht geweest naar wat ‘gezonde voeding’ precies voor mij is. Stukje bij beetje heb ik mijn voedingspatroon aangepast en nog steeds is dit aan verandering onderhevig. Het is voor mij geen vaststaand iets, maar iets wat zich blijft ontwikkelen.
Tijdens deze zoektocht verdwaalde ik regelmatig in alle verschillende en vaak tegenstrijdige informatie over gezonde voeding. Hierin probeerde ik dan mijn eigen weg te vinden. Daarom bij deze een korte samenvatting van wat voor mij persoonlijk een aantal belangrijke algemene voedingstips zijn:

 • Eet bewust, met aandacht
  Dit is voor mij verreweg de belangrijkste. Ik heb hier al eens over geschreven in een eerdere blog over ‘Bewust eten‘. Naar mijn idee heb je verder geen enkele voedingstip nodig als je leert luisteren naar wat je lichaam écht nodig heeft. Eckhart Tolle geeft hier ook een heel mooi voorbeeld van in een bespreking van zijn boek samen met Oprah Winfrey. In hoofdstuk 3 stelt iemand de vraag hoe van bepaalde ongewenste gewoonten af te komen, zoals patat eten. Eckhart geeft aan om gewoon bewust te eten, bewust te zijn van elke hap en van wanneer je genoeg hebt.
  Hoewel ik zelf nooit gerookt heb, heb ik wel een verhaal gehoord van een goede vriend die ook op deze manier gestopt is met roken. Door gewoon elke sigaret die je rookt heel bewust en met aandacht te roken, voelen hoe het proeft, wat het doet in je lichaam, je longen etc.. En als het je gaat tegenstaan, nog even heel bewust door blijven roken zodat je genoeg weerstand opbouwt om er nooit meer aan te beginnen :).

 • Eet volwaardig biologisch
  Eigenlijk zijn dit meerdere tips ineen. ‘Eet volwaardig’ wil zeggen: eet onbewerkte voeding, zoals het uit de natuur komt. Bijvoorbeeld volwaardige granen en geen bloem of witte rijst. Maar dit wil ook zeggen: koop gewoon alle ingrediënten vers en vermijd pakjes, sauzen etc., waar vaak vooral suikers en allerlei E-nummer in zitten.
  Naast dat biologische voeding onbespoten is en dus minder troep bevat, zijn er ook steeds meer onderzoeken en aanwijzingen dat biologische voeding veel rijker is aan voedingsstoffen dan niet-biologische voeding. Bovendien kun je het meestal ook heel goed proeven!

 • Eet lokale producten
  Behalve dat dit beter is voor het milieu, ben ik er ook van overtuigd dat wat er bij jou in de buurt groeit aan eetbare voeding, dat dat ook goed voor je is. Tropisch fruit, zoals sinaasappels, kan wel heel rijk zijn aan vitaminen, maar het koelt je lichaam ook heel erg af. Het groeit niet voor niets in de tropen. Dat is dan in de winter bij ons niet zo handig……

 • Eet voornamelijk granen en groenten
  Dit gaat wat in tegen een stroming die ontstaan is waarbij koolhydraten vermeden worden. Echter naar mijn idee is het probleem niet de granen, maar de manier waarop de granen vaak worden verwerkt en vervolgens gegeten. Vul dit aan met kleine hoeveelheden fruit, vlees, vis, oliën en vetten.

 • Eet gevarieerd, maar houdt rekening met combinaties
  Gevarieerd eet je naar mijn idee al bijna automatisch als je goed naar je lichaam luistert. Echter eten we vaak van alles door elkaar en dit beïnvloed het verteringsproces. Het lichaam kan bepaalde combinaties van voedingsmiddelen moeilijker verteren. Kijk eens hoe het valt bij jou als je bepaalde voedingsmiddelen samen eet?

 • Gebruik verse en gedroogde kruiden als smaakmakers
  Als je een beetje leert koken met kruiden, heb je al die kant en klare kruidenmixen en sauzen niet meer nodig. Kruiden hebben vaak ook een medicinale werking. Je hoeft je hier niet helemaal in te verdiepen. Vaak als de geur en de smaak je aanspreken, dan is het goed voor je.

 • Drink schoon water
  Je zult er verbaasd over zijn wat er nog allemaal in het water achterblijft dat uit de kraan komt: hormonen, medicijnresten, zware metalen. Dus kijk eventueel naar een waterfilter. Het is ook nog eens gewoon veel lekkerder, minder hard water. Zelf heb ik een filter van het Duitse merk Carbonit. Ik heb hier toen wat onderzoek naar gedaan en deze leek er goed uit te komen en ook onafhankelijk getest te zijn.

 • Vermijd te veel drinken (zeker koud drinken) bij het eten
  Dit verdunt de verteringssappen en koelt de maag af, waardoor de vertering slechter verloopt.

 • Gebruik voedingssupplementen als medicijn en niet standaard
  Gebruik voedingssupplementen niet zomaar en wees je bewust van wat je gebruikt. Er kan soms ook veel troep in zitten. Je neemt in een keer een flinke dosis van bepaalde vitaminen of mineralen in die je normaal via je voeding niet zou krijgen. Ik denk dat het als aanvulling soms nodig kan zijn, maar ga er bewust mee om.

 • Maak je niet te druk
  Last, maar zeker niet least: laat het geen stressfactor worden. Dit is voor mij een belangrijk leerpunt geweest. Als je je zo druk maakt om wat je wel en niet kunt eten dat je er stress van hebt, dan is die stress vaak ongezonder dan wanneer je eens een keer ongezond zou eten!

Dit is hoe ik het nu zie. Het is niet volledig en kan voor mij de komende tijd ook weer veranderen. Misschien zie jij sommige dingen wel anders? Dan hoor ik het graag :). Heb je specifieke vragen, dan kun je altijd contact met me zoeken. De komende weken zal ik sommige van deze tips wat verder uitwerken. Kijk eens of je deze tip voor jezelf mee kunt nemen de komende week:

Neem even de tijd om voor je maaltijd de aandacht naar de ademhaling te brengen en deze 3x te volgen, in en uit, om je vervolgens te richten op je maaltijd.