Selecteer een pagina

Althans, dat hangt natuurlijk af vanuit welk perspectief je kijkt. Vanuit mindfulness gezien is er uiteindelijk niet zoiets als ‘afleiding’. ‘Hoezo niet?’, zul je misschien denken, ‘Ik raak toch echt wel eens afgeleid, en tijdens meditatie probeer ik m’n aandacht er toch bij te houden en niet continu af te dwalen?’.

In zekere zin klopt dat en oefenen we ook bij mindfulness in eerste instantie om onze aandacht in te zoomen op bijvoorbeeld de adem en/of op het lichaam. Wanneer we afdwalen naar bijvoorbeeld gedachten, brengen we de aandacht vriendelijk en vastberaden weer terug bij de adem. Dit gaat meer in de richting van ‘concentratiemeditatie’, waarbij je je aandacht richt op één ding. Een logisch gevolg is dat je hiermee je concentratievermogen versterkt!

Dit is echter puur om een bepaalde basis te vormen, zodat wanneer je jezelf verliest in gedachten of bepaalde emoties, dat je een anker hebt om naar terug te keren. Heb je dit eenmaal te pakken, dan kun je meer los gaan laten. Je focust je dan niet meer op een bepaald iets, maar observeert wat er ook maar is in je gewaarzijn. Zijn er gedachten, dan observeer je de gedachten, is er een bepaald gevoel, dan observeer je dat….etc. Wat er ook is, je observeert het zonder er iets mee te doen, er iets mee te ‘moeten’. Als het weer verdwijnt, laat je het gaan, als het blijft, laat je het zijn.

Photo by Pim Chu on Unsplash

Deze manier van gewaarzijn wordt ook wel “keuzeloos gewaarzijn” genoemd. De manier van mediteren wordt ook wel inzicht meditatie of vipassana genoemd, wat “helder zien” betekent. Dit omdat je inzicht krijgt in je ervaring, je gedachten, gevoelens, lichamelijke gewaarwordingen en impulsen. Je gaat het helderder zien, door er als het ware even uit te stappen, alsof je naar een film kijkt zonder er zelf in mee te spelen. Dit kan mooie inzichten geven.

Probeer het eens. Gewoon eens een paar keer  per dag stoppen met alles wat je doet en observeren wat zich ook maar aandient in je ervaring. Een minuutje meerdere keren per dag kan al genoeg zijn!


Aanstaande vrijdag 6 oktober start de 8-weken training ‘Mindfulness for Life‘. Een mooi traject waarin we onder andere aan de slag gaan met wat ik hierboven heb beschreven. Er zijn is nog plek en je bent van harte welkom. Daarnaast start er ook op dinsdag 24 oktober een training.

Op zoek naar een meditatiegroep om samen te zitten, ervaringen te delen, mindful te bewegen en gewoon even helemaal te zijn zoals je bent, zonder iets te moeten? Op vrijdagavond starten we hiermee. Elke vrijdag om 20:00 bij Merlijn Body & Mind Center. Je bent van harte welkom om aan te sluiten (neem even contact op van te voren om te kijken of het bij je past, er wordt vanuit gegaan dat je al mindfulness of meditatie-ervaring hebt!). Bijdrage voor deze groep is een maandelijkse donatie naar eigen inzicht en draagkracht.

Verder ga ik in oktober ook starten met Qigong/Taiji bij Merlijn. Dit is een les op de maandagavond die onderdeel uitmaakt van de lessen van Merlijn (in tegendeel tot de meditatiegroep hierboven), en die voor iedereen vrij toegankelijk is. Je ben van harte welkom om eens te komen proeven.